Historien bag
I 2015 stiftede en flok entusiaster en outdoorhøjskole i Silkeborg. Tanken var, at den natur der ligger i det østjyske, den kan levere nogle helt unikke oplevelser til de stigende antal unge, der ønsker at fordybe sig i naturen og de sportsgrene man kan dyrke her.
Arbejdet med at lave undervisningsplaner og med finde egnede lokaler gik herefter i gang i bestyrelsen. Allerede efter seks måneder, lykkedes det at rejse midler til at byde på en tidligere højskolebygning i centrum af Silkeborg,- kendt om Keddelbygningen. Det viste sig, at desværre, at der allerede lå kommunale og private interesser i området, hvilket bestyrelse og skolekreds havde sat ekstra skub i, da også Silkeborg kommune og daværende borgmester ønskede at styrke den lokale fodboldklub. Således blev højskolens bud aldrig sendt fra kurrator, og bygningen står i dag, for det meste tomme.
Daværende borgmester i Skanderborg inviterede bestyrelsen til Sølund, hvor der lå borger-inddragende planer for ormådet. Processen med at få godkendt bygninger og indholdsplaner hos Kulturministeriet gik her relativt smertefrit, da både sted og muligheder var unikke. Det lykkedes blestyrelsen, at få projektet godkendt hos Maerskfondet, hvor højskoleprojektet, sammen med 14 (ud af 3300 ansøgninger) andre projekter kom hele vejen til den endelige afgørelse. Men endnu en gang måtte bestyrelse og sportshøjskolen se sig forbigået. Efterfølgende har det vist sig, at fonden (og fonde generelt), kræver et større kommunalt engagement,- således klogere!
I 2018 kom en grund til salg på Vejlsø i Silkeborg, hvilket bestyrelse og skolekreds finansierede i løbet af blot 3 uger. Her krævede det alene en tilladels fra Silkeborg kommune, hvilket der blev søgt om i august 2018. Da der ikke var faldet svar fra kommunalbestyrelse, solgt ejeren til anden side i januar 2019.
I 2019 kom bygningsmassen Ny Hattenæs til salg i Silkeborg, hvilket ligeledes er en unik bygning, med en unik placering. For 3. gang lykkedes det bestyrelsen, at rejse økonomien til at købe et egnet sted. Desværre lykkedes heller ikke her, at kommen igennem hos Silkeborg kommune, og bestyrelse og skolekreds måtte således se bygningen solgt til anden side.
Bestyrelsen har, i 2020, indsendt ansøgning til Silkeborg kommune om 4 forskellige grunde i henholdsvis Virklund og Gødvad, hvilket stadig afventer svar.
Sideløbende med arbejdet med at finde det egnede etableringssted, har bestyrelsen fået forhåndsgodkendt indholds- og aktivitetsplaner, samt den overordnede ramme. Det betyder, at højskolen reelt kan starte umiddelbart, når de fysiske rammer falder på plads. Faktisk har bestyrelsen tegnet en hel ny højskole i og fleksible bygninger, der tager afsæt i pavillonbygninger. Det betyder, at der kan tilføjes og reduceres i bygningsmasse, alt efter tilmeldte elever, nye og anderledes fag, eller noget helt tredje.
Man kan tale om, at projektet er klar til kultur, uddannelse og unge mennesker!
Hvis du har en placering, en egnet bygning, eller på anden vis ligger inde med brikkerne for Danmarks nye outdoorhøjskole,- så kontakt bestyrelsen!